Türkiye’de hediye kart uygulamalarının yaklaşık yüzde 95’i kurumlar tarafından kullanılıyor. 2013 yılı itibarı ile toplam 500 milyon liralık bir pazar büyüklüğüne ulaştığı tahmin edilen hediye kart segmentinin birkaç yıl içerisinde en az iki katı büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor.
Leyla Karagündüz, Ahmet Karagündüz ve Ahmet Demirelli tarafından kurulan Narpara da bu pazarı hedefleyen bir girişim. Şirketlerin esnek yan haklar ya da ödül/teşvik sistemleri çerçevesinde iç ve dış müşterilerine sağladıkları hediye kart uygulamalarını Narpara.com üzerinden düzenlemelerine izin veren bir platform olarak geçtiğimiz yıl Mart ayında hayata geçti. Şirket tarafından sağlanan verilere göre, Narpara.com bugün 3,500 kullanıcıya hizmet veriyor.
Narpara, Temmuz 2012’de kurulan Nar Bilişim Teknolojileri ve Danışmanlık Hizmetleri’nin ilk projesi; İş modelinde sistemden fayda sağlayan üç ana müşteri grubu bulunuyor. Bunlar prim/teşvik uygulaması sağlayan şirket, hediye kartları bulunan markalar ve prim kullanıcıları. Üyelik sistemiyle çalışan Narpara’ya prim sistemlerini narpara.com üzerinden yönetmek isteyen şirketler, önce kurumsal üyelik adımlarını tamamlıyor ve ardından prim sistemlerini tanımlıyor.
Burada, hangi çalışanlara ne kadarlık ödül/prim sağlanacağı belirleniyor. Kurumlar tarafından tanımlanan bireysel kullanıcılar narpara.com’a, GSM ve e-mail adreslerini kullanarak, internet bankacılığına benzer şekilde, kendilerine gönderilen güvenlik kodlarıyla giriş yapabiliyor. Kullanıcılardan beklenen, verilen primlerin karşılığı kadar, sistemde sunulan hediye kartlarını/miktarlarını seçmesi. Seçilen kartlar, kullanıcıların iş yerlerine iletiliyor. Narpara.com üzerinden kurumlara hediye kart sağlayan markalar bugün Migros Grup, Boyner, Teknosa, Petrol Ofisi ve ETSTur.
Narpara.com’un kurumsal alanı, şirketlerin gerçek zamanlı rapor alabilecekleri ve prim sistemin takip edebilecekleri kurumsal bir alan oluşturulmuş. Hediye kart uygulama başvuruları süreci hem şirket hem kullanıcılar için gerçekten kolaylaştırılmış.
Leyla Karagündüz Narpara’nın ayrıştırıcı özelliklerini şöyle sıralıyor: Prim ve ödüllerin aynı anda birden fazla sektör ve markada, Türkiye genelinde binlerce satış noktasında ve/veya online olarak kullanılabilmesi, tercih edilen hediye kart ve/veya puanların reyon veya ürün kısıtı olmadan, kampanya ve indirim dönemleri de dahil olmak üzere kullanılabilmesi, hediye kart/puanların 1 yıl boyunca tek seferde harcama zorunluluğu olmadan diledikleri zaman harcama imkanı.
Buna karşın, Narpara, bütün hediye kartlarının sanallaştırılması gibi, hepimizin hayal ettiği, bir sistem tabi ki değil. Yine de dayanayıp, Karagündüz’e bunu da sorduk. Kendisi markaların bu alana yatırım yapması durumunda bunun ileride mümkün olabileceğini söylüyor.
Diğer yandan, mobil ödeme sistemlerinin gittikçe yaygınlaştığı bir dönemde, Narpara’nın bu yönde hangi adımlar atacağını birlikte göreceğiz. Zira, ilerleyen süreçte, mobil ödemelerin bu alandaki ağırlığı kaçınılmaz olarak artacak.
Andorid uygulaması Ocak ayında açılan Narpara’nın mobil uygulaması Nisan ayından itibaren App Store’dan indirilebilecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder